Bezglutenowe | Kuchnia | przetwory | Wegetariańskie

Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru

Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru to smak lata zamknięty w słoiku. Wybieram do niego niewielkie, aromatyczne i dojrzałe truskawki, o które obecnie nietrudno. Rabarbar i truskawki to połączenie idealne. Smacznego :)

Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru

[przepis]

500 g truskawek

500 g rabarbaru

500 g cukru (u mnie brązowy)

opakowanie żelfixu 2:1

[/przepis]

  1. Truskawki umyć, osuszyć na sitku, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości owoców).
  2. Rabarbar umyć, pokroić na plasterki grubości ok. 1 ½ cm.
  3. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i żelfix.
  4. Zamieszać i odstawić na godzinę, aby owoce puściły sok.
  5. W tym czasie przygotować słoiki. Umyć je dokładnie, nie zapominając o pokrywkach i wyparzyć.
  6. Postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
  7. Gotować ok. 5-7 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  8. Przelać dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *