Ciasta i ciasteczka | Karnawał | Kuchnia | Potrawy na karnawał | Wegetariańskie

Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego

Sezon na pyszne błyskawiczne przekąski imprezowe uważam za otwarty. Warkocze z ciasta francuskiego dosmaczyłam bazylią i czosnkiem, ale możesz pokusić się o własne ulubione mieszanki smakowe. Sprawdzi się tu rozmaryn, tymianek, ostra papryka, czarnuszka lub sezam. Smacznego i dobrej zabawy!

warkocze-z-ciasta-francuskiego-przepis04

warkocze-z-ciasta-francuskiego-przepis05

Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego

[przepis]

150 g mrożonego ciasta francuskiego

3 łyżki oliwy

kilka listków świeżej bazylii

ząbek czosnku

sól

[/przepis]

  1. Piekarnik nagrzać do 220 st. C.
  2. Wymieszać oliwę z drobno posiekaną bazylią i solą.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Ciasto pokroić w paski szerokości 3 cm i zapleść w warkocze.
  5. Posmarować ziołowo-czosnkową oliwą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12 minut.

warkocze-z-ciasta-francuskiego-przepis01

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Latwe w wykonaniu, wspaniale sie prezentuja i smakowaly calej rodzince oraz znajomym! Dzieki za takie szybkie rozwiazania! WESOLEGO NOWEGO ROKU!