Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii.

cukinia zapiekana z jogurtem_3

Wymyśliłam takie proste danko. Wygłąda ślicznie, dzięki dwóm, kontrastującym kolorom cukinii, w dodatku robi się błyskawicznie. Pięknego dnia moi mili!

cukinia zapiekana

Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii

(Proporcje na 9 sztuk)

2 cukinie, najlepiej żółta i zielona (ok. 500 g)

2 jajka

100 ml jogurtu naturalnego

70 g fety

1 ząbek czosnku

sól

dodatkowo:

łyżka posiekanych świeżych ziół

olej

foremka do muffinek

cukinia zapiekana_2

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Foremkę wysmarować olejem. Cukinię pokroić w plasterki, posolić. Jajka wymieszać dokładnie z jogurtem, pokruszoną fetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić ziołami. Plasterki cukinii ułożyć kolorami naprzemienne (na 1 szt. potrzeba ok. 10-12 plasterków, w zależności od grubości) i wkładać do formy. Zalać sosem jogurtowym, skropić kilkoma kroplami oleju i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Smacznego!

cukinia zapiekana z jogurtem_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

no i spróbowałam:) i niestety jestem nieco rozczarowana bo spodziewałam się nieco innego smaku. Winę w tym wszystkim zrzucam na jogurt, który jest za kwaśny i jest wyczuwalny w babeczce. W przyszłości jogurt zastąpię śmietaną (min. 22%, aby ciasto się nie zważyło). Być może moje babeczki mają kiepski smak przez brak soli ( myślałam że słona feta wystarczy ale niestety nie). Podsumowując: Dobre, ładnie wyglądają i naprawdę szybko się robi