Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Błyskawiczne wegańskie batony czekoladowe z olejem kokosowym

O oleju kokosowym napisano już wiele dobrego. Sprawdza się zarówno celach kosmetycznych, jak i kulinarnych. Mnie najbardziej interesują te jego właściwości, które wspomagają aktywny, zdrowy tryb życia i pomagają w zachowaniu szczupłej sylwetki. Olej kokosowy charakteryzuje się niezwykłą łatwością przyswajania przez organizm. Zawiera wyjątkową grupę tłuszczy, które nazywają się trójglicerydami średniołańcuchowymi. Te sprytne tłuszcze po dostaniu się do organizmu nie zamieniają się w tkankę tłuszczową, ale wykorzystywane są do produkcji energii. Czyli jesz i chudniesz, to mi się podoba! Na przykład takie pyszne i kuszące batony czekoladowe doskonale zaspokoją łaknienie na coś słodkiego. Wiadomo, jak z każdą rzeczą należy zachować umiar.

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_01

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_05

Błyskawiczne wegańskie batony czekoladowe

[przepis]

200 g oleju kokosowego

50 ml gęstego mleka kokosowego

4 łyżki niesłodzonego kakao

4 łyżki płynnego miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego słodzidła

łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 łyżki jagody Goji

4 łyżki migdałów

szczypta soli

[/przepis]

  1. Do szklanej miski przełożyć olej, dodać mleko kokosowe.
  2. Rozpuścić w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą.
  3. Dodać kakao, miód i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
  4. Migdały lekko podprażyć na suchej patelni.
  5. Wsypać do czekoladowej masy razem z jagodami Goji.
  6. Dodać sól, połączyć składniki i wylać masę na wyłożoną nieprzywierającym papierem lub matą silikonową formę.
  7. Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Po schłodzeniu batony zachowują kształt i konsystencję i nie trzeba ich trzymać w lodówce. Przed podaniem pokroić na kawałki.

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_02

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_06

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_04

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dezodorant do ciała: olej kokosowy, masło czekoladowe i łyżka sody +ew.olejek pomarańczowy : zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi, nie brudzi, nie zawiera żadnych rakotwórczych paskudztw.

Ja używam jeszcze jako odżywkę do włosów gdy zrobi mi się łupież, z solą peeling no i z soda oczyszczona jako pasta do zębów (tylko to trochę brudzi szczoteczkę) a batoniki muszę spróbować. Ostatnio robię bombonierki z oleju kokosowego tez pycha :-)

Podstawa to olej kokosowy kakao i miód ja – proporcje myślę że każdy sobie sam dobrać może wg smaku a ostatnio dodaje jeszcze mleko w proszku. Do środka może być migdal albo kokos albo co nam wyobraźnia podpowie :-) całość dajemy do lodówki albo zamrażarki :-) jedyny minus to taki ze się topia w rękach no ale to cena za brak dodatkow

…olej kokosowy-jest tez swietnym kosmetykiem-do wlosow(maseczka na cieplo-3h) i do ciala -nie wywoluje alergii,na lekko wilgotna skore po kapieli-o,5kg pojemnik wystarcza na kilka m-cy ;-)

Mnie też wytrąciła się warstwa oleju. Wyglądają super, ale nie przemowily do mnie. Musiałabym to sama zjesc, bo jeszcze dzieci u mnie brak. A kiedy zjadlam wiecej niż małą kostkę to mnie zemdliło:( chyba ilość oleju nie dla mnie..

Witam,
czekolada wyszła przepysznie, jednak nie zastygła całkiem, pomimo trzymania jej w zamrażalniku,
co może być przyczyną??
Po przełożeniu do lodówki, nie rozpuściło się całkiem, jednak było miekkie.
Dzięki za pomoc