Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Błyskawiczne malinowe clafoutis w filiżankach

clafoutis_5

Pyszny owocowy deser, w sam raz na letni podwieczorek. Zapiekam go w porcelanowych filiżankach. Bez obawy, nie pękają i wyglądają cudownie. Smacznego!

clafoutis_2

Błyskawiczne malinowe clafoutis w filiżankach

(na 6 filiżanek lub okrągłą formę o średnicy 22 cm, przepis z książki „Nigella Ekspresowo”)

75 g mąki

50 g cukru

4 jajka

300 ml mleka

ok. 300 g malin

olej do wysmarowania filiżanek

clafoutis_4 clafoutis_6

Piekarnik nastawić na 220 st.C. Maliny umyć i odsączyć. Filiżanki wysmarować olejem, ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. W tym czasie do miski wsypać mąkę, dodać cukier i miksując dodawać po jednym jajku oraz mleko. Wyjąć nagrzane filiżanki z piekarnika, wlać ciasto, dodać maliny. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

clafoutis_3

Przypominam, że jeszcze do poniedziałku włącznie możecie nadsyłać swoje kolaże na konkurs „Lodowe Inspiracje”, który organizuję z marką Grycan. Szczegóły konkursu tu. A do wygrania fartuszki Cherry Me! oraz karty upominkowe o wartości 100 zł do zrealizowania w cukierniach Grycan. Lody Od Pokoleń. Czekam na Wasze prace pod adresem beata@lawendowy-dom.com.pl

Untitled-1

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podane idealnie! Gdybym dostała filiżankę z takim cudem, nieważne, kim byłby właściciel, polubiłabym go od razu; D