Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem na oleju

Przepis jest genialnie prosty, a ciasto upieczone na oleju jest nie tylko błyskawiczne do wykonania, ale też super smaczne. Możesz je upiec z rabarbarem, truskawkami, malinami, śliwkami, morelami, jagodami, wiśniami, brzoskwiniami i czym tam Ci tylko przyjdzie do głowy. Po prostu masz tu sprawdzoną bazę i masę możliwości, które możesz wykorzystać według własnego uznania. Całe przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut i mówię to zupełnie serio. W dodatku niewiele trzeba, by to ciasto ukręcić – składniki są elementarne i właściwie prawie zawsze znajdą się w kuchni. Więc jeśli zwalą Ci się na herbatkę niezapowiedziani goście to znikasz w kuchni na chwilę, wrzucasz blaszkę do piekarnika, i czekasz, aż dom wypełni się niewyobrażalnie przyjemnymkil zapachem świeżo upieczonego ciasta z owocami.

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju04

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju05

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju07

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem na oleju

[przepis]

na blaszkę 20×40 cm

8 jajek

1 ½ szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka oleju

dodatkowo:

rabarbar (ok. 8 gałązek) i kilka truskawek lub inne dowolne owoce

[/przepis]

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 st.C.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Rabarbar i truskawki umyć i pokroić.
  4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypać mąkę z proszkiem.
  7. Nie przerywając miksowania, wlać olej i miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
  8. Wylać masę do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć rabarbar i pokrojone w plasterki truskawki.
  9. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 35 minut lub do momentu, aż ciasto z wierzchu się ładnie przyrumieni. Gotowe!

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju03

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju02

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

u mnie gorace crumble z galka lodow waniliowych. Robi sie wlasciwie samo wiec jest idealne na majowkowe lenistwo i pierwszy dzien lata. Tak, bo u mnie dzis pierwszy dzien lata jest chociaz pogoda moze na to nie wskazuje :)

Mniam.Otoczylsm sie surfiniami,werbena…I czuje sie cool.P.Beatko,czy werbena sprawdza sie w skrzynce drewnianej dosc duzej i zwisajacymi liscmi?Bedzie widoczna?<3

Pyyycha! Zrobilam z kruszonka migdalowa bo mialam pozostalosc w zamrazalniku :) z polowy skladnikow na blache 20×20 :) a i musialam awaryjnie zrobic pol na pol maka zwykla i ryzowa ;) wyszlo bardzo dobre !

Przepiękna patera *.*
Kocham takie szybkie przepisy, a ciasto upiekę w weekend, zamienię tylko cukier na ksylitol, mąkę pszenną dam pół na pół z razową i użyję olej kokosowy.

Rewelacyjny przepis :) Szybki i prosty, a ciasto wyszło przepyszne. Robiłam z rabarbarem, z połowy ilości na blaszkę 21 x 26 cm, ale już żałuję, bo znika z prędkością światła :) Dodaję do ulubionych przepisów :) Dziękuję i pozdrawiam PS Zgadzam się z poprzedniczkami sukienka jest bajeczna :)

Dziękuję Ci za ten przepis. Przypomina on niemal w identycznym stopniu przepis mojej ukochanej Babci, który sama wymyśliła. Mam listę składników, ale sposób łączenia składników i temperatura pieczenia przepadły. Proporcje u Ciebie ciut się różnią, ale smak jest w 99% ten sam. Dziękuję Ci za przywołanie wspomnień. Piekę znów za parę dni, mam nadzieję, że tym razem zostanie coś do zdjęcia!

Ciasto wyszło cudowne! Truskawki dodają koloru! Miałam okrągła formę więc mam torcik owocowy;) dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!

Mega pyszne ale, nie obylo sie bez problemow. Nie wiem czy to moje antyzdolnosci czy piekarnik ale po 35 minitach bylo rzadkie… Pieklam az 75 minut ale waaarto ^^

Witam

czy ciasto smakuje równie dobrze na drugi dzień po upieczeniu czy lepiej jeść je tego samego dnia?
Pozdrawiam

Wychodzi super! I chyba nie da się zepsuć ;) dodałam 6jajek i „kilka żółtek” zostały w miseczce od czasu pieczenia sernika. Do tego piekłam dwa ciasta na raz i co chwile wyjmowałam z piekarnika i przekładałam a i tak jest PYSZNE! Dziekuję

Latem probowalam.. ciasto jest SUPER! Juz na zawsze bedzie moim ukochanym! Moje wybredne dzieci wcinaja z predkoscia swiatla.Wilgotne i smaczne.. pasuje do wszystkich owocow! Wszystkim polecam! Dziekuje za cudowny przepis!

Ps
A masz moze cos w stylu wilgotnego biszkoptu? Szukam od kilku lat i klapa!