Papryka ramiro to odmiana bardzo popularna w krajach południowych. Podłużny kształt aż się prosi o opiekanie, czy faszerowanie. Nieśmiało pojawia się tu i tam na lokalnych bazarkach, tak też było i dziś w Falenicy – 5 zł za kilogram i tyle paprykowej radości. Niewiele myśląc umyłam 12 strąków, przekroiłam ja wzdłuż i napełniłam prostym farszem. Na obiad będzie w sam raz :)
Błyskawiczna papryka faszerowana
[przepis]
12 strąków papryki ramiro (lub innej odmiany)
300 g owczej fety
4 jajka
1 duża cebula
ząbek czosnku
łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
3 pomidory
sól
olej
[/przepis]
- Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
- Fetę pokruszyć, dodać jajka, wymieszać.
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Doprawić solą, papryką w proszku.
- Lekko przestudzoną cebulę połączyć z masą serową. wymieszać.
- Powstałym farszem nadziewać połówki papryk i układać na blasze do pieczenia.
- Pomidory pokroić w plasterki, poukładać na farszu. Całość skropić olejem.
- Na dno blachy wylać pół szklanki wody.
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.
- Podawać w towarzystwie sosu z świeżych pomidorów lub naturalnego gęstego jogurtu.
Komentarze
te jajka do sera to gotowane na twardo czy surowe?
Kasia, no proszę cię – surowe oczywiście :)
A paprykę położyć na wodzie czy pod spodem jako kąpiel wodna?
Kładziesz paprykę na blasze i podlewasz odrobiną wody.
Dziękuję:)
Proszę, i życzę smacznego :)
piękny obraz
Dziękuję :)
musi być smaczne!! do wypróbowania :)
Smacznego Ola!
muszę tylko upolować tą paprykę, kiedyś udało mi się kupić w naszym osiedlowym sklepie ale później jej już nie spotkałam, ale mam nadzieję że się uda i z inną :)
Kocham faszerowane papryki we wszelkiej postaci i sobie też jakieś nafaszeruję :-)
Uwielbiamy!
Uwielbiam.
Tak (Y) apetyczne kolorki :D
mmmm ….. jutro robię !!!! :)
MNIAM !!!!!!!!!!!!
Beatko! Pycha! Skorzystałam z Twojego przepisu i dzisiaj jedliśmy na obiadek. Użyłam innej, żółtej papryki – super danie jak zresztą wszystkie u Ciebie. Dziękuję.
Już nawet u mnie pachnie!!!!!! Trzeba zrobić, nie ma rady :)
Nie ma rady Joanna, niby jeszcze lato, ale już pachnie jesienią ;)
Z papryki zrobiłam pyszny gęsty sos – salsa
Czuszki i kiseno mleko? Właśnie dzisiaj jadlam :) w bułgarskim domu na ogrodzie smakują najlepiej !
A czosnek w którym momencie dodać?