Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Błyskawiczna papryka faszerowana.

Papryka ramiro to odmiana bardzo popularna w krajach południowych. Podłużny kształt aż się prosi o opiekanie, czy faszerowanie. Nieśmiało pojawia się tu i tam na lokalnych bazarkach, tak też było i dziś w Falenicy – 5 zł za kilogram i tyle paprykowej radości. Niewiele myśląc umyłam 12 strąków, przekroiłam ja wzdłuż i napełniłam prostym farszem. Na obiad będzie w sam raz :)

papryka faszerowana_3

papryka-faszerowana_4

Błyskawiczna papryka faszerowana

[przepis]

12 strąków papryki ramiro (lub innej odmiany)

300 g owczej fety

4 jajka

1 duża cebula

ząbek czosnku

łyżka słodkiej sproszkowanej papryki

3 pomidory

sól

olej

[/przepis]

  1. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  3. Fetę pokruszyć, dodać jajka, wymieszać.
  4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Doprawić solą, papryką w proszku.
  5. Lekko przestudzoną cebulę połączyć z masą serową. wymieszać.
  6. Powstałym farszem nadziewać połówki papryk i układać na blasze do pieczenia.
  7. Pomidory pokroić w plasterki, poukładać na farszu. Całość skropić olejem.
  8. Na dno blachy wylać pół szklanki wody.
  9. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.
  10. Podawać w towarzystwie sosu z świeżych pomidorów lub naturalnego gęstego jogurtu.

 

faszerowana-papryka_5

papryka-faszerowana_2

 

papryka-faszerowana

faszerowana-papryka_6

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Beatko! Pycha! Skorzystałam z Twojego przepisu i dzisiaj jedliśmy na obiadek. Użyłam innej, żółtej papryki – super danie jak zresztą wszystkie u Ciebie. Dziękuję.