
Czekośliwka – powidła śliwkowe z kakao

O MNIE
Beata
Lipov
Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.
30 pomysłów na okiennice zewnętrzne
Chronią pomieszczenia przed wpływami atmosferycznymi, np. nadmiernym nasłonecznieniem. Dlatego są stałym elementem architektury w rejonach, w których słońce potrafi dać się we znaki. Nam kojarzą się często z podróżami i wakacyjną beztroską.
W co spakować swoje rzeczy na wakacyjny wyjazd?
Kiedy już rzeczy zostały zgromadzone i pogrupowane, a wakacje zbliżają się wielkimi krokami, pozostaje tylko wrzucić wszystko w… no właśnie w co? Do wyboru jest kilka opcji i przyznaję, że sama mam często kłopot, żeby zdecydować, w co się spakować.
Hiszpański omlet z ziemniakami – tortilla de patatas
Doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Tak z ręką na sercu, to ten prosty hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków jest tak smaczny, że warto ziemniaki ugotować specjalnie po to, by go usmażyć. Doskonale smakuje tuż po zdjęciu z patelni, ale lubię go również w wersji na zimno, jako przystawkę lub… Czytaj dalej Hiszpański omlet z ziemniakami – tortilla de patatas
Gazpacho – hiszpański chłodnik pomidorowy
Przepis dla wielbicieli pomidorów. Szybki, wyrazisty, pełen smaku i kolorów. Tajemnicą udanego gazpacho jest aksamitna baza przygotowana na bazie bułki, czosnku i oliwy. Zmiksowana na jedwabistą emulsję będzie idealnym tłem dla dojrzałych pomidorów, chrupiącej cebuli i soczystej papryki.
Placki z truskawkami na maślance (bez glutenu)
Lubię przepisy szybkie i efektowne i taki właśnie jest mój przepis na placki z truskawkami na maślance. Ciasto przygotowałam na bazie mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej. Dzięki temu placki zaraz po usmażeniu są wyjątkowo chrupiące. Warto wypróbować tę opcję nawet, jeśli zwykle nie unikasz w swojej diecie glutenu. Możesz również użyć tradycyjnej mąki pszennej. W… Czytaj dalej Placki z truskawkami na maślance (bez glutenu)
Wegańskie spring rollsy z sosem czosnkowym
Chrupiące, lekkie, pełne smaku i niebywale kolorowe, takie są właśnie moje spring rollsy. Samo przygotowanie jest bardzo proste.
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Krojenie kapusty pekińskiej zajmuje dosłownie chwilę. Pora po posiekaniu zawsze przelewam wrzątkiem, dzięki temu lekko łagodzę jego moc. Zwykle przygotowuję wielką michę takiej surówki, żeby starczyła na dwa dni. Dzięki temu następnego dnia oszczędzam czas.
Nowości w sklepie
- Sweter z alpaki krótki rękaw szary179,00 zł
- Półgolf z wełny alpaki beżowy199,00 zł
- Sukienka len z wiązaniem na plecach niebieska169,00 zł
- Sukienka len z wiązaniem na plecach lawendowa169,00 zł
- Szorty bawełniane z wiązaniem mięta99,00 zł
- Jeansy carrot fit z dziurami179,00 zł