Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Biszkopt szwedzki. Przepis dla niecierpliwych

biszkopt szwedzkiPropozycja dla tych, którzy nie lubią porażek w kuchni. Spodoba się także niecierpliwym kucharzom, których odstrasza proces przygotowania biszkoptu tradycyjnego. Ten nie opada, ciasto przygotowuje się błyskawicznie i nie potrzeba do tego sterty misek.

biszkopt

biszkopt_2

Biszkopt szwedzki (Sockerkaka)

[przepis]

(na formę z kominkiem o średnicy 23 cm)

Na przepis natknęłam się na blogu Barbara Maria w kuchni.

4 jajka

400 g cukru

200 ml cieplej wody

400 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia:

bita śmietana

truskawki

1 łyżka cukru

skórka otarta z połowy cytryny

kilka listków świeżej mięty

do formy:

masło

tarta bułka

[/przepis]

  1. Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  2. Piekarnik nastawić na 180 st.C.
  3. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać wodę, wymieszać.
  4. Mąkę połączyć z proszkiem, przesiać do miski, ponownie wymieszać.
  5. Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut.
  6. Przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem.
  7. Pozostawić w piekarniku 5 minut, następnie położyć na kratce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przed podaniem truskawki pokroić, zasypać cukrem, dodać skórkę z cytryny i posiekane listki mięty.
  9. Śmietanę ubić na sztywno.
  10. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć truskawkami i śmietaną. Smacznego!

biszkopt szwedzki_2

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnio praktycznie taki sam przepis uskuteczniałam z książki Nigelli L.

Tylko nie wyrósł mi aż taki wysoki….