Dania główne | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

Biała kiełbasa w cieście z żurkiem

Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcę Cię namówić. Zagniotłam na szybko delikatne kruche ciasto i zawinęłam w nie kiełbasę, którą wcześniej posmarowałam ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Po upieczeniu kiełbasa w złocistych, pachnących masłem pakietach została pokrojona i podana z tradycyjnym żurkiem. Żurek przygotowałam na bazie koncentratu żurku Krakus. Powstał on na naturalnym zakwasie, ma aksamitną konsystencję i wystarczy go tylko rozcieńczyć wodą i podać z ulubionymi dodatkami. Kiełbasa w cieście z tradycyjnym żurkiem – niewielka zmiana, ale zaręczam, że warto spróbować :)

 

Biała kiełbasa w cieście z żurkiem

[przepis]

200 g mąki

100 g zimnego masła

1 jajko przepiórcze

sól

4 kawałki białej gotowanej kiełbasy (po ok. 100 g każdy)

łyżka musztardy gruboziarnistej

łyżka majonezu

żółtko

Koncentrat żurku Krakus (300 ml)

900 ml wody

2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo

grubo mielony pieprz

[/przepis]

  1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól do smaku i pokrojone w drobną kostkę masło.
  2. Rozetrzeć składniki na kruszonkę.
  3. Wbić jajko, dodać łyżkę zimnej wody, wymieszać składniki końcem noża, aż się połączą w duże grudki.
  4. Następnie zagnieść i włożyć do lodówki na 20 minut.
  5. Wymieszać musztardę i majonez.
  6. Ciasto rozwałkować, wyciąć prostokąty takiej wielkości, by dało się w nie zawinąć kawałki kiełbasy.
  7. Kiełbasę smarować sosem majonezowo-musztardowym, zawijać w ciasto i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem.
  9. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piec do zrumienienia (ok. 15 minut).
  10. W tym czasie koncentrat żurku wlać do wrzącej wody, .
  11. Wymieszać i zagotować.
  12. Przelać na talerze, podawać z połówką jajka i pokrojoną w plastry kiełbasą w cieście.

Wpis powstał we współpracy z marką Krakus

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *