baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

Bezglutenowy mazurek migdałowy

Cudownie delikatny bezglutenowy mazurek migdałowy o wyraźnej nucie naturalnej wanilii, to propozycja nie tylko dla osób unikających glutenu. Lekko ciągnący, lekko chrupiący, no i wygląda bardzo kusząco. Kto ma ochotę?

bezglutenowy-mazurek-migdalowy_2

Bezglutenowy mazurek migdałowy

[przepis]

ciasto:

120g cukru
120g masła
3 żółtka
240g mielonych migdałów
skórka otarta z jednej cytryny
polewa:
4 żółtka
150g cukru pudru
laka wanilii

do dekoracji:

płatki migdałowe

[/przepis]

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodać żółtka, a następnie mielone migdały. Dodać też skórkę z cytryny i ponownie wymieszać.
  3. Gotową masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w temperaturze 180 st. C. przez 25 minut.
  4. W tym czasie przygotować polewę. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę.
  5. Po 25 minutach pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika, rozsmarować na wierzchu delikatnie masę żółtkową i piec jeszcze 6 minut, aż powierzchnia lekko się wysuszy.
  6. Tuż po wyjęciu z piekarnika posypać wierzch mazurka płatkami i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

bezglutenowy-mazurek-migdalowy_3

bezglutenowy-mazurek-migdalowy

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak dobrze , że tu trafiłam :)
zrobiłabym najchętniej wszystko od razu co tu się znajduje :)
dziś mam zamiar zrobić rogaliki z marmoladą, które znalazłam u Pani :)
Świetny blog:), pozdrawiam cieplutko!

W zeszłym roku zrobiłam marchewkowy. W tym pewnie takk mój ulubiony, czyli kruchy spod nie-pszeniczny, a wierzch to dżem lub powidla (sliwka lub czarna porzeczka lub morela) i czekolada. Uwielbiam takie polaczenie. Do tego dekoracje z bakalii

Ooo, uwielbiam, to jest mój ukochany mazurek z koglem-moglem, ciasto z Disslowej nie? Lata temu wypatrzyłam go u Basi-makagigi i piekę niemal co roku, bajeczny jest, połączenie tego ciasta z polewą z kogla-mogla zasługuje na Nobla co najmniej, super, że go przypomniałaś :))) Jeszcze nie wiem, na jaki mazurek mam smaka w tym roku, ale ten zawsze :)))

Czy taka polewa z kogla – mogla będzie pasować do tradycyjnego ciasta na mazurka? Ile krócej wtedy piec sam spód? :)

Czy ktoś może kojarzy na jakim rozmiarze blaszki powinno się go robić? Mam straszna ochotę na to ciacho, ale boję się, że źle dobiorę blaszkę i mi nie wyjdzie. :(

Za pół godziny zabieram się za ten mazurek, ale nie widzę na jaka wielkość blachy jest ten przepis? Pomożecie? :)