baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

Bezglutenowy mazurek migdałowy

Ten bardzo prosty mazurek migdałowy ucieszy wszystkich wielbicieli słodkości, a jego wyjątkowym smakiem będą się mogły cieszyć także osoby unikające glutenu. Ciasto upiekłam z masy przypominającej w smaku i składzie domowy marcepan, a pyszną masę czekoladową wzbogaciłam prażonym sezamem i masłem orzechowym. Do pieczenia użyłam kwadratowej formy z ruchomym dnem, dzięki czemu nie musiałam się martwić, czy po upieczeniu uda mi się wyjąć mazurka bez szwanku. Gotowy deser należy przechowywać w lodówce. Dobrze schłodzony porcjuje się bez problemu. Smacznego :)

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_03

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_04

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_07

Bezglutenowy mazurek migdałowy

[przepis]

na kwadratową formę o boku 20 cm

ciasto:

200 g obranych i zmielonych na mąkę migdałów

¼ łyżeczki sody

2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym)

2 łyżki oleju kokosowego

dodatkowo łyżka oleju do wysmarowania formy

nadzienie:

300 ml gęstego mleka kokosowego z puszki

4 łyżki gorzkiego kakao

4 łyżki oleju kokosowego

5 łyżek sezamu

3 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym)

3 łyżki masła orzechowego

do dekoracji:

płatki migdałowe

migdały w miodzie

kakao

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę wysmarować olejem.
  2. Zmiksować mąkę migdałową z sodą, miodem, olejem kokosowym i 2-3 łyżkami zimnej wody.
  3. Powstałe ciasto zagnieść, uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę i wstawić, nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  4. Piec ok. 15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.
  5. Sezam podprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Trzeba przy tym uważać, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.
  6. Gorące ziarno zmielić w blenderze na proszek. Następnie dodać łyżkę miodu jeszcze chwilę miksować.
  7. Do powstałej masy dodać mleko kokosowe, kakao, olej kokosowy, pozostały miód i masło orzechowe. Zmiksować całość do uzyskania gładkiej masy.
  8. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód, równomiernie rozprowadzić i wstawić do zamrażalnika na 40 minut. Po tym czasie masa zgęstnieje, a mazurek będzie się ładnie kroić. Gotowy mazurek można przechowywać w lodówce do 4 dni. Przed podaniem posypać go kakao, płatkami i udekorować migdałami w miodzie.

 

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_05

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_02

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mam pytanie, przepis mnie zachwycił, ale czy można czymś zastąpić masło orzechowe, nie przepadam za nim?

Beatko mam pytanie cudny ten mazurek zakasam rekawy ale… czy migdaly maja byc surowe tzn nie nie prazone czyz prazonych tez mozna robic ?
dziekuje