Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Karnawał | Kuchnia | Pączki i faworki | Wegetariańskie

Bezglutenowe pączki kokosowe.

Bezglutenowe pączki kokosowe z piekarnika, mięciutkie, pachnące i niewiarygodnie wprost proste do wykonania. Zamiast mąki użyłam wiórków kokosowych, które wcześniej zmieliłam w młynku na mąkę. Pamiętaj, że mąka kokosowa jest o wiele bardziej chłonna od mąki pszennej, dla tego nie używamy jej w proporcjach 1:1. W tym przypadku wystarczyło jedynie 100 g na ok. 20 małych pączków. Piekłam je w silikonowej foremce do pączków z dziurką, ale równie dobrze można je piec w zwykłych foremkach do babeczek.

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_02

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_03

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_06

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_05

Bezglutenowe pączki kokosowe

[przepis]

80 ml oleju kokosowego

60 ml miodu

4 jajka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

100 g wiórków kokosowych zmielonych na mąkę

1/2 łyżeczki sody

polewa:

100 g gorzkiej czekolady

łyżeczka oleju kokosowego

wiórki kokosowe do dekoracji

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. Olej rozpuścić, zmiksować z miodem na puszystą, jasną masę.
  3. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy.
  4. Na koniec wsypać mąkę kokosowa wymieszaną dokładnie z sodą.
  5. Masę przełożyć do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
  6. Piec 15-16 minut.
  7. Upieczone pączki wyjąć z foremek na kratkę do przestygnięcia.
  8. Rozpuścić czekoladę z olejem, polać pączki i posypać wiórkami. Smacznego :)

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_09

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_10

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_08

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rewelacyjny pomysł w związku ze zbliżającym się Tłustym Czwartkiem! Mam tylko pytanie o kaloryczność takiego 1 pączka, bo chyba się skuszę i upiekę:-)

Lawendowy Dom zastanawiam się tylko czy nie dałam za dużo mąki. Miałam mąkę kokosowa i dałam tyle ile pisałas wiorkow. Fajnie się robiło kulki, ale gdybym miała wkładać do foremek od Muffinek to byłoby ciężko. Mam jeszcze pytanie z innej beczki, jaki chleb bezglutenowy polecasz, żeby smakował dziecku? Żeby nie był zbity i bez dużej ilości ziaren.

Kupiłam dziś bg od bg firmy… Ohyda i paskudztwo, więc jutro z ochotą zabieramy sie z Kudłatą do pieczenia (moja cudowna dwulatka kocha pomagać w kuchni). I będziemy mieć bg pączki! 😊 pozdrawiam i dziękuję za kolejny bg przepis

Witam,
czy dla ułatwienia można zapytać ile łyżek oleju wziąć do rozpuszczenia żeby było 80 ml? pozdrawiam

Magdaleno, ubijasz mikserem na maksymalnych obritach, u mnie brązowej breji nie zauważyłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w kolejnych wyzwaniach kulinarnych :)

Niestety u mnie też breja…piekę. Zobaczymy co wyjdzie.
Rownież czekam na odpowiedź jak ubić tą puszystą masę…

Niestety u mnie też breja…piekę. Zobaczymy co wyjdzie.
Rownież czekam na odpowiedź jak ubić tą puszystą masę…

Droga Beato, rzeczywiście szkoda, że Ci nie wyszły. Przepis sprawdzony i prosty, mam nadzieję, że następnym razem się uda. Pozdrawiam serdecznie :)

Ślicznie proszę o szybką odpowiedź :) Czy robiąc ciasto w formie kulki , mogę przed pieczeniem nałożyć do środka konfitury ? I czy blachę do muffinek czymś wysmarować ?

Bardzo fajny przepis chętnie wypróbuje! Chce dowiedzieć się ile powinnam dodać gramów gotowej mąki kokosowe? Pozdrawiam

Bardzo fajny przepis chętnie wypróbuje! Chce dowiedzieć się ile powinnam dodać gramów gotowej mąki? Pozdrawiam

ano własnie, moje własnie są w piekarniku i juz podczas robienia zdałam sobie sprawe, że z gotowej mąki powinny inaczej wygladac propoprcje, bo ta mąka w odróżnieniu od wiórków kokosowych jest odtłuszczona, bardziej sucha. No nic, może nastepnym razem sie udadzą

Witam. Jesli chcę dodac mąkę kokosową zamiast wiórków to ile powinnam dodac??bardzo proszę o podpowiedz bo nie chcę zepsuc :)

Od początku do przepisu podeszłam sceptycznie ponieważ wydawało mi się ze masa jajeczna nie ma szans się ubić wlana do masy miodo-olejowej no i się nie myliłam. Jajka się wymieszały ale nie ubiły przez co paczki są w środku zakalcowate i ciężkie jakby nie dopieczone. Szkoda było tylko produktów i mojego czasu. Przykro mi.

A ja zrobilam w foremkach od muffinek i nadzialam wisniami:) wyszly ok, ale tych prawdziwych paczkow mojej mamy nie zastapia niestety. Ale jak soe ma taka diete,to nie mozna wzdychac do tego czego sie nie ma:/

Czy można dać olej ryżowy,taki mam. Czy gotowej mąki kokosowej też ma być 100gr?
Mam taką mąkę,ale ona jest odtluszczona,więc,czy nie powinno jej być np.więcej ?
Czy te pączki można upiec w metalowej formie na muffiny,czy w pojedynczych foremkach silikonowych
Czy wtedy należy ciasto wlać do formy,czy uformować kulki i wtedy upiec w np.metalowej formie na muffiny?