Bezglutenowe | Desery | Kuchnia

Bezglutenowe naleśniki ryżowe na mleku kokosowym

Bezglutenowe naleśniki ryżowe to propozycja dla wszystkich smakoszy. Matko, jakie to pyszne!. Delikatne ryżowe naleśniki o kokosowym posmaku. Do tego gęsty, maślano miodowy sos o zdecydowanym pomarańczowym smaku. Po prostu zróbcie to!

sos pomarańczowy

bezglutenowe-nalesniki-ryzowe

Bezglutenowe naleśniki ryżowe na mleku kokosowym.

[przepis]

Naleśniki:

300 g mąki ryżowej

2 jajka

400 ml mleka kokosowego

½ szklanki wody

olej do smażenia

sos:

sok i skórka z połowy pomarańczy

4 łyżki miodu

50 g masła

[/przepis]

  1. Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę i cały czas mieszając wsypywać mąkę, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki z obu stron na złoto. Ciasto nie zawiera glutenu, więc zachowuje się inaczej, niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Lepiej smażyć niewielkie placuszki (moje miały ok. 15 cm średnicy) i przewracać dopiero wtedy, gdy brzegi lekko się przyrumieną.
  3. Do garnuszka przełożyć wszystkie składniki sosu.
  4. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Podawać razem z naleśnikami

bezglutenowe-nalesniki-ryzowe_2

bezglutenowe-nalesniki-ryzowe_4

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak tylko dorwę mąkę ryżową to od razu je zrobię! Jak ja uwielbiam naleśniki <3 a dodatek sosu z pomarańczami to już totalne niebo w gębie :)

dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu na naleśniki, cieszę się że smakowały :) bardzo fajny ten dodatek sosu pomarańczowego. pozdrawiam!