Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym

Bezglutenowe kluski śląskie z dynią z sosem kurkowym to zestaw wyjątkowo udany. Genialne w smaku jesienne danie, które zachwyca także wyglądem. Kluski z dziurką w pięknym dyniowym kolorze doskonale współgrają z aromatycznym, pachnącym lasem sosem z delikatnym ziołowym aromatem. To co, masz ochotę spróbować?

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_01

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_05

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_06

Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym

[przepis]

kluski:

300 g dyni

600 g ziemniaków

mąka ziemniaczana

sól

sos:

300 g kurek

cebula

szklanka bulionu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól

świeżo mielony pieprz

gałka muszkatołowa

szałwia

olej

dodatkowo:

parmezan

[/przepis]

  1. Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować na puree.
  2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
  3. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na gładkie, pozbawione grudek puree.
  4. Wymieszać dokładnie z masą dyniową i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  5. Podzielić masę na cztery części. Jedną odłożyć i w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aż wypełni puste miejsce.
  6. Dodać odłożoną wcześniej cześć masy i zagnieść ciasto.
  7. Oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 porcje.
  8. Z każdej uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na kawałki. Formować kluski z dziurką w środku.
  9. W płaskim garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju.
  10. Kluski gotować partiami, minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
  12. Kurki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  13. Cebulę drobno pokroić.
  14. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać grzyby.
  15. Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  16. Mąkę rozrobić w łyżce bulionu.
  17. Pozostały bulion wlać do grzybów, mocno podgrzać, a następnie cały czas mieszając wlać rozrobioną wcześniej mąkę.
  18. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  19. Podawać z kluskami i płatkami sera.

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_04

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_03

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zdjecie jest tak apetyczne, ze mam dylemat, czy czytac ten wpis, bo obawiam sie, ze popadne we frustracje, ze jest pozno, wieczor, pomalu trzeba zbierac sie spac, a tu takie pysznosci, ze moj brzuch z burczenia eksploduje

Ja nie wiem, co ja robię nie tak, ale są niesmaczne i strasznie mączyste :/
Każde moje podejście do klusek śląskich kończy się albo paciają w garnku podczas gotowania albo słabymi smakowo maszkarokami.
Chyba sobie daruję po prostu :D I nie będę marnować dyni ;)