Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Karnawał | Kuchnia | Pączki i faworki

Bezglutenowe faworki (chrust)

Bezglutenowa wersja mojego sprawdzonego wielokrotnie przepisu na faworki okazała się ponownie niezawodna. Ciasto z mieszanki bez glutenu jest elastyczne, jednak podczas wałkowania i formownia faworków jest nieco bardziej kruche. W tej wersji trzeba je rozwałkować nieco grubiej, niż tradycyjne faworki z mąki pszennej, ale wciąż pozostają bardzo smaczne. Coś dla karnawałowych łasuchów w wersji gluten free ;)

 

Bezglutenowe faworki (chrust)

[przepis]

450 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki firmy Schar)

6 żółtek

8 łyżek śmietany 18 %

2 łyżki spirytusu

1/2 łyżeczki soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

[/przepis]

  1. Mąkę przesiać na stół, w środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać, zagarniając mąkę do środka.
  2. Dodać pozostałe składniki, czyli śmietanę, spirytus i sól.
  3. Ciasto zagnieść, uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny.
  4. Po tym czasie rozwałkować porcjami na placki.
  5. Każdy placek pociąć nożem na paski szerokości ok. 2-2,5 cm i długości ok. 15 cm.
  6. Po środku zrobić nacięcie i przeciągnąć koniec paska.
  7. Przygotować duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  8. W płaskim garnku rozgrzać olej i partiami smażyć faworki z obu stron na złoto.
  9. Usmażone faworki wyławiać łyżką cedzakową i układać do odsączenia na talerzu z ręcznikiem.
  10. Następnie ułożyć w stos i szczodrze obsypać cukrem pudrem.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *