Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

Wprost wymarzone na zimową aurę, ale bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej sprawdzi się też o dowolnej porze roku. Zamiast żurawiny, możesz użyć rabarbaru, truskawek, śliwek lub malin. Ciasto jest wilgotne, w konsystencji nieco przypomina pudding, a to dlatego, że głównym składnikiem jest ugotowana wcześniej kasza jaglana. Ale bez obaw, kasza ugotowana według mojego sprawdzonego wielokrotnie sposobu jest smaczna i pozbawiona goryczki. Dodatek lekko kwaskowych owoców żurawiny cudownie kontrastuje z jaglaną masą. Sycące, pachnące i pięknie wygląda. Smacznego :)

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_08

 

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_06

Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

[przepis]

300 g kaszy jaglanej

160 ml mleka sojowego

30 ml oleju

2 jajka

łyżka ekstraktu waniliowego (lub dwie łyżki cukru waniliowego)

100 g cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)

łyżeczka sody

szczypta soli

250 g żurawiny lub innych owoców

[/przepis]

  1. Żurawinę umyć i pozostawić do wyschnięcia.
  2. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, prażyć, ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  4. Następnie przesypać na sitko, przelać wrzątkiem, odsączyć i ponownie włożyć do garnka.
  5. Zalać 500 ml wody z odrobiną soli, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
  6. Ciepłą kaszę zmiksować.
  7. W dużej misce wymieszać mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
  8. Dodać zmiksowaną kaszę oraz cukier i sodę.
  9. Zmiksować całość na gładką masę.
  10. Przełożyć masę do przygotowanej formy.
  11. Na wierzchu ułożyć żurawinę.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec godzinę.
  13. Upieczone ciasto pozostawić w formie ok. pół godziny, a następnie wyjąć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_10

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_04_1

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_09_1

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przez Ciebie muszę zrobić duże zapasy kaszy jaglanej :P pudding zniknął błyskawicznie, eksperymentowałam też z nim w wersji na mleku kokosowym, wyszło mi coś a’la panna cotra ;) teraz czas na ciasto, bo żurawina już czeka w zamrażalniku! :D

Robiłam ciasta na bazie jaglanki gotowanej (wiedzę, że większość przepisów u Ciebie to właśnie takie), ale uważam że lepsze są z suchej kaszy.
Suchą kaszę prażę (nie trzeba) i mielę w młynku. Używam, jak zwykłej mąki. Ciasta są zawsze bardziej puszyste i lekkie (a nie używam proszku do p. czy sody).
Pozdrawiam.

PS dotyczy każdej kaszy, używam również gryczanej do słodkich wypieków :)

A czym można zastąpić żurawinę? Nie mam dostępu do świeżej, w zapasach jedynie suszona. A ochota na ciasto wielka! :)

wygląda smakowicie! Lubię jaglankę na słodko w każdej postaci, sama robię muffinki jaglane, zainspirowana Lawendowym domem:)

Jestem glutenowa, ale kasza jaglana nie jest mi obca oczywiście. Na takie ciasto mam wielką chęć. Nigdy nie jadłam ciasta z kaszy jaglanej, tym bardziej chętnie wypróbuję. Użyję jednak zwykłego mleka . Zamiast żurawiny użyłabym malin albo jagód, mam zamrożone od lata. Mam nadzieję, że również się sprawdzą w tym cieście.
Pozdrawiam Beatko :*

kasza może nie posiada glutenu ale niestety na każdym opakowaniu jest zawarty napis że „może zawierać gluten” :(

Daniela, masz spory wybór kasz jaglanych z certyfikatem bez glutenu. Dostępne w sklepach on line i w stacjonarnych.

Przepyszna! Zrobilam wczoraj z owocami lesnymi (mrozonka Hortex). Niebo w gebie. Dziekuje Pani Beatko! Nie ma dnia, zebym nie zajrzala do Lawendowego Domu, zeby poprawic sobie humor w te szare dni. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje!!

Kasiu, w przepisie napisałam 250 g żurawiny. Skoro nie napisałam żurawiny suszonej lub żurawiny mrożonej, to chodzi o żurawinę świeżą, taką jaką teraz, w sezonie zimowym można kupić na bazarkach, w warzywniakach i w supermarketach. Do ciasta dodaj żurawinę świeżą. Można oprószyć erytrytolem zamiast cukrem pudrem. Pozdrawiam serdecznie :)

Ono tak wygląda jak jest ciepłe w piekarniku – trzęsie się ale sztywnieje po ostygnięciu:-) Surowe przecież nie będzie, bo dodaje się już ugotowaną kaszę. Po godzinie powinno być ok – ja zostawiam w piekarniku na godzinkę i potem delikatnie ściągam boki metalowej blachy.

Mam pytanie do pani Beaty, ale może i dziewczyny tu podpowiedzą, czym miksować kaszę – jak to zrobić? Mój mikser ją jakby wciągał (to moje pierwsze ciasto z jaglanką, więc jakby co przepraszam za naiwność pytania). Może kaszę miałam za miękką?

Ja próbowałam najpierw w blendrze z ostrzem w kształcie litery S, ale zdecydowanie lepiej sprawdził się zwykły blender ręczny. Jeśli Tobie za bardzo zatykało końcówkę blendera to kasza być może była za sucha. U mnie kiedy blendowałam powstawała piękna, budyniowa masa :)

Ciasto zrobiłam dwa razy w przeciągu ostatniego tygodnia. Raz ze świerzą żurawiną, raz z mrożonymi wiśniami. Druga wersja bardziej przypadła mi do gustu, żurawina jednak trochę za kwaśna. Ciasto same w sobie jest genialne, nikt nie chce uwierzyć, że zostało zrobie z samej kaszy :) Geniusz!

Ciasto rzeczywiscie swietne, jednak musze przyznac, ze soda jest wyczuwalna w smaku. Jak dlA mnie- do pominięcia nastepnym razem. Dzieki za przepis!

Mam pytanie. Ile wychodzi z tego mąki jaglanej? Ponieważ mam już gotową w szafce i nie wiem ile jej odmierzyć.
Pozdrawiam :)

Dzień dobry, jakbym chciała zamienić kaszę na mąkę, to czy mąki mam użyć analogicznie jak kaszy 300g, czy w innej proporcji?
Pozdrawiam!

Moje ciasto opadło :/ co mogłam zrobić złe :( ogólnie jest ciężkie i po wyjęciu go z tortownicy pod papierem do pieczenia znajdowała się woda? Mogą ja puścić kasza podczas pieczenia?

I ja muszę skomentować, a właściwie skompletować :) Została mi kasza z obiadu i pierwszy raz robiłam tego typu ciasto i pierwszy przepis z Lawendowego Domu. Nie wierzyłam, że będzie taaaakie pyszne! Smakuje jak sernik. Obawiałam się czy stężeje, ale wyszło super. Moja modyfikacja- zamiast mleka syrop z brzoskwiń w puszce i takież owoce. Na wierzch płatki kokosowe.

Ciasto pycha! ja użyłam mleka kokosowego. nie miałam cukru waniliowego więc dodałam wiórki kokosowe a zamiast cukru trzcinowego- suszone sliwki . na wierzch świeże maliny i borówki. pyszności 😍