Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Bezglutenowe ciasto orzechowe z oliwą z oliwek

To doskonałe bezglutenowe ciasto orzechowe nie zawiera także laktozy. Zamiast mąki użyłam zmielonych orzechów laskowych i tu niespodzianka. Z orzechów najpierw powstało doskonałe mleko orzechowe (przepis tu), a resztę orzechowego miału wykorzystałam właśnie do tego boskiego ciasta. W przepisie pojawia się też karob, który jest mniej kalorycznym i niealergizującym zamiennikiem kakao. Ciasto jest doskonałe, wilgotne, ładnie się kroi. Jest mocno orzechowe, a w smaku przypomina mi trochę Nutellę :)

bezglutenowe-ciasto-orzechowe-przepis_06

bezglutenowe-ciasto-orzechowe-przepis_03

Bezglutenowe ciasto orzechowe

[przepis]

6 łyżek karobu (lub kakao)

150 ml oliwy extra virgin

3 jajka

100 g ksylitolu (lub brązowego cukru)

2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)

300 g mielonych orzechów laskowych (wykorzystałam orzechy pozostałe po produkcji mleka orzechowego)

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

[/przepis]

  1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  3. Karob wsypać do miseczki, zalać 80 ml wrzątku, wymieszać na pastę.
  4. Oliwę, jajka, ksylitol i ekstrakt waniliowy zmiksować na puszystą, jasną, kremową masę.
  5. Zmniejszyć obroty miksera, dodać pastę z karobu, orzechy, sodę i sól.
  6. Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 50 minut.
  8. Ciasto przestudzić, wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakuje następnego dnia :)

bezglutenowe-ciasto-orzechowe-przepis_01

bezglutenowe-ciasto-orzechowe-przepis_04

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oj … kusisz tymi ciastami :D ale już wypróbowałam babkę orzechową ( kolejna właśnie w piekarniku – dla babci ;) ) i makowiec Twojej Mamy <3 wszyscy świąteczni goście byli zachwyceni :D DZIĘKUJĘ za przepisy :D

Czyli jak rozumiem zamiast tych 300g zmielonych orzechów można wykorzystać pulpe pozostała po zrobieniu mleka? Czyli ta jedna szklankę?

Ciasto już stygnie… pięknie się spulchniło. Ślicznie pachnie więc i smakować będzie napewno doskonale… wątpie tylko, czy wytrzyma do jutra :P

To ciasto jest obłędne!!! Jestem zachwycona. To jest jedna z najpyszniejszych potraw jakie kiedykolwiek jadłam. Na pewno uzależniające. Gratuluję pomysłowości. Pozdrawiam szukając ostatnich okruszków ;)

Witam
Czy te orzechy po mleku powinnam podsuszyć czy mogą być wilgotne? Dziękuję i pozdrawiam. Edyta.