Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | W świecie diet

Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej

 szarlotka bezglutenowa_2

Kwaskowe nadzienie w delikatnej oprawie z kukurydzianego ciasta. Wierzch ozdobiony maleńkimi ciasteczkami w formie drzewek – może to jabłonie? Tradycjonaliści mąkę kukurydzianą mogą z powodzeniem zastąpić pszenną. Życzę Wam pięknego dnia!

szarlotka bezglutenowa_3

Szarlotka z mąki kukurydzianej

Ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej

1 kostka masła

1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaskowych)

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 goździki

kukurydziana szarlotka

  1. Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło.
  2. Zagnieść  ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
  3. W tym czasie przygotować farsz jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, cynamon, goździki i ok. 100 ml wody.
  4. Gotować na średnim ogniu, aż sok i wodą odparują i powstanie jabłkowy mus. Odstawić z ognia.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki. Zostawić, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
  6. Kawałek ciasta (ok. 1/3 ) odłożyć do dekoracji, pozostałą część rozwałkować i wykleić nią formę do pieczenia. Ciasto jest dość kruche i przeniesienie go w jednym kawałku może sprawić nieco kłopotu.
  7. Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut.
  8. Następnie wyłożyć jabłka i udekorować wierzch. Piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Smacznego!

szarlotka bezglutenowa

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pyszota! Zamiast cukru (którego nie jadam) dodałam stewię i odrobine syropu klonowego. Ciasto się trochę kruszy ale w smaku znakomite :)

Cudownie i prosty przepis na rewelacyjne, przepyszne ciasto, które sprawiło wielką radość nie tylko małemu bezglutenowcowi (który jest także na diecie bezmlecznej i bezjajecznej), ale przy okazji całej rodzinie ;)
Baaardzo dziękujemy !!!

Zrobiłam… dodałam troszkę cukru waniliowego co spodu i do jabłek.
Genialne!!przepyszne i w ogóle! :)

Jakiś czas temu zatrułam się jajami, a że jestem łasuch więc szukam bezjajecznych słodkości. A do tego ciasto bezglutenowe, no po prostu rewelacja! Na pewno wykorzystam przepis

Cieszę się że znalazłam ten przepis, na diecie eliminacyjnej najbardziej mi brakuje słodkości.
Swoją szarlotkę zrobiłam z mąki ryżowej (nie mogę kukurydzianej) i masłem roślinnym. I wyszło:) Natchnęłaś mnie, że jajka nie są niezbędne i można kombinować i próbować… Na pewno będę od dziś więcej eksperymentować!

Jeja ależ się ciesze, ze jest bez jajek i z jedyna mąka, No żeby nie było, jeszcze moge ziemniaczana🙈, jutro moje podniebienie bardzo się ucieszy, Będę śpiewać, ciasto,ciasto, ciasto, juhu.

Świetny przepis, od tygodnia staram się żyć bez glutenu i przyznam szczerze że opanowałam sztukę pieczenia chleba ryżowego ale brakowało mi przepisu na coś do niedzielnej kawy. Zaryzykowałam i upiekłam szarlotkę z tego przepisu. Cudowny zapach piękny żółty kolor i obłędny smak. Dziękuję za przepis i oczywiście ląduje w zakładce ” ulubione”

Nie podpiekałam spodu, ciasta nie wałkowałam tylko po kawałeczku wykleiłam blaszkę. I wyszło. Ciasto naprawdę pyszne, na pewno powtórzę.

Szukałam tego przepisu i w końcu znalazłam. Kilka lat temu robiłam ja namiętnie, bo musiałam przejść na dietę bezglutenową. Szarlotka jest przepyszna! Ja posypuję ją dodatkowo płatkami kukurydzianymi, fajnie chrupie.