Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bezglutenowa babka piaskowa ma przepiękny żółty kolor dzięki kukurydzianej mące, której użyłam do wypieku i szczypcie kurkumy. To wypiek, który uwielbiają wszyscy. Chętnie podjadają go dzieci i dorośli, mali i duzi. Jest delikatna w smaku, ale z przyjemnie wyczuwalną cytrynową nutą. Po prostu rozpływa się w ustach. Jaki jest haczyk? Jajka trzeba ubić bardzo solidnie, do białości, tak, by podwoiły swoją objętość. Tu trzeba się przyłożyć, no chyba, że lubisz zakalec ;)
Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa
[przepis]
na foremkę 25×10 cm
100 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
3 jajka
100 g drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny
100 g masła
[/przepis]
- Foremkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kurkumą.
- Jajka (białka i żółtka razem) ubić mikserem z końcówką do ubijania piany z białek.
- Gdy podwoją swoją objętość i zmienią kolor na kremowy, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru (zwykłego i waniliowego). Na koniec dodać skórkę z cytryny. Po ubiciu masa powinna być puszysta, lśniąca i jasna.
- Mąkę z proszkiem przesypać na sitko i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać okrężnymi ruchami za pomocą silikonowej szpatułki, aż składniki się połączą.
- Masło pokroić w dużą kostkę, przełożyć do małego garnuszka i podgrzać do momentu, aż się rozpuści, a na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki. Trzeba uważać, żeby się nie spaliło!
- Gorące masło wlać jednym ruchem do miski z pozostałymi składnikami i krótko zmiksować, tylko tyle, żeby wszystko się połączyło.
- Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piec ok. 35-40 minut, aż wierzch się przyrumieni, a ciasto będzie odstawać od formy.
- Wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak zrobić lukier opisałam tu. Smacznego!
Komentarze
Zdecydowanie moje kolory! <3
🍋💛🍋💛
Beatko,jak zwykle z nieba mi spadasz,szukałam dobrego przepisu na babkę,ale te,które do tej pory znalazłam zawierały nawet po szklanki cukru !!! (+ jeszcze cukier wanilinowy i cukier puder).A czy mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą? Dziękuję <3
Basiu, na blogu jest też przepis na babkę piaskową taką tradycyjną, pszenną. Zajrzyj do zakładki Wielkanoc. Pozdrawiam serdecznie!
Cuuuuudna <3 Pani Beatko cuuuudna <3
Dzięki Elu :) całusy!
Babka cudo,a skad te zolte jajeczka do ozdoby?
Są teraz w M&S :)
Dziekuje ;)
Basia
Jolanta, Agata rzućcie tu okiem jaka bajerancka babka! Tylko proszku bezglutenowego dodać i w sam raz na święta :)
Dzisiaj nad tym myślałam…trzeba dzisiaj spróbować ☺dzięki Emi😘
Polecam – już próbowałam, w wersji prawdziwie bezglutenowej, z proszkiem bezglutenowym – na święta z pewnością 2 foremki to będzie za mało… :)
Nie dawałam kurkumy – jest wystarczająco „kurczaczkowa” z tej kukurydzianki :)
Ahhh…. Z nieba mi spadlas z tym przepisem Beatko. Wyglada bosko I pewnie tak samo smakuje
Super kolor. Ja zazwyczaj piekę gryczana, lub z mak mieszanych.
Uwielbiam..
piekny kolor :) a czy jajka moge zamienic lnem mielonym ??
TAAAAK! idealna na Święta!!! zrobię!!!faktycznie łatwa!
Piekę w najbliższy piątek :)
jak kanarek wyglada …czuc zapach az do mnie ;D
Agnieszka Podgórska
Dziękuję i wypróbuję na święta :)
U mnie właśnie się piecze :)
Mmm głodna…
Wyszła cudownie delikatna i maślana :)
Ale się cieszę! Daj kawałek, bo moja się już skończyła ;)
Upieklam wczoraj na sobotnia kolacje, za chwile zabieram sie za pueczenie znowu bo niedzielna kawka z przyjaciolka nie obejdzie sie bez czegos dobrego. Dziekuje, wszystkim bardzo smakowalo. Super przepis!;)
Właśnie upiekłam…babka pyszna, pachnąca cytryną, delikatna, ale moim zdaniem zmniejszenie ilości tłuszczu nie zaszkodziłoby smakowi i konsystencji.
Strona magiczna, zaglądam codziennie.
Dziękuję za przepis.Wlasnie babka siedzi w piekarniku.Zamiast cukru użyłam ksylitolu. Pozdrawiam.
Faktycznie :D kolor nieziemski :D
Ale fajnie, że jednak naturalny :)
Cudowny przepis, identyczny jak nasz stary, rodzinny, tylko dotąd ani ja ani moja mama nie dodawałyśmy kurkumy :) w tym roku wypróbuję na pewno.
Witam :) Czy w klasycznej formie na babkę się uda czy może się rozwalać? Pozdrawiam ;)
Pyszna wyszła! Dziękuję!
:))))) Danusiu, super piękna ta Twoja babeczka :)
A jaka pyszna. Na imprezie firmowej poszła cała :) Czy na większą formę babkową, można zrobić ilości x 2 – tylko czy wyrośnie, nie w prostopadłościanie?
I dzieciom smakowała :)
Czy ta masę można piec w silikonowych foremkach do mini babeczek? Pozdrawiam serdecznie :) przepisy super !!
Tak, fajny pomysł z takimi mini babeczkami :)
A czym mogę zastąpić masło? Jestem na diecie bezglutenowej i bez laktozy i nie mam pomysłu czym je zastąpić :(
Kasiu, zastąp masło margaryną roślinną.
czy te 100 gram mąki to nie za mało?
Nie
Robię dzisiaj <3
A mogę upiec z ryźowej mąki??Mam tylko ryźową ,krupczatkę lub kokosową-czy któraś się nadaje??
Dziękuję za odpowiedź i życzę wspaniałych świąt
Babka wyszła puszysta, idealnie wilgotna i rozpływa się w ustach. To moje pierwsze bezglutenowe święta, dlatego tym bardziej dziękuję za świetny przepis :) Wesołych Świąt!
Babka po wyciagnieciu z piekarnika opadła na amen … :(
Babka po wyciagnieciu z piekarnika opadła na amen … :( co zle zrobilam ?
ja upiekę :)
Cudowna, nie musisz 2 razy namawiać ;) wchodzę w to :)
Pieczemy
Wszystkoe babki to fajne babki:D
Sprawdzona- pycha
czy zamiast masła może być olej?
Piaskowa piaskowa ale prawdziwa drozdzowa o smaku cytrynowym z rodzynkami i lukrem tez nie do pogardzenia
Piekłam. Pyszna jest.
Jeśli smakuje tak jak wygląda?pycha
Jaki piękny kolor
Zachwycająca!
Piękna babka , a ja mam pytanie odnośnie gofrów – Beato a ten gruby cukier to rafinada , perlisty?
A zamiast cukru ile np erytrolu?
Robilam ja juz kilka razy jest przepyszna !!;)
Jest przepyszna także w wersji 100% bezglutenowej :D
To ciasto jest pyszne!!
Wygląda przepysznie a jaką mąką mogę zastąpić tą kukurydzianą???
Cudowna w smaku ale kompletnie mi nie wyrosła !
Ma zaledwie dwa cm wysokości :/ Co zrobiłam zle ?
Dlaczego opadla? :(
Świetny jest ten przepis. Ciasto wychodzi żółciutkie i pyszne. Dzieci uwielbiają, już 4 raz robię w tym roku :) dziękuję!
Babka jak dla mnie przepyszna :) ale chłopak by chciał bardziej mokrą co mogę dodać aby taka była ??