Przepisy

Bezcukrowe babeczki z morelami i kruszonką

Pyszne, błyskawiczne babeczki bez cukru to doskonała zdrowa przekąska na mały i większy głód. Sprawdza się na wszelkich plenerowych wyprawach, na letni podwieczorek lub szybkie śniadanie. Są wilgotne w środku, naturalnie słodkie dziU mnie w domu znikają od razu. Smacznego :)

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_02

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_01

Bezcukrowe babeczki z morelami i kruszonką

[przepis]

Z podanych składników wychodzi 12 babeczek

300 ml mleka sojowego (lub innego, może też być maślanka)

2 jajka

280 g płatków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

2 dojrzałe banany

6 dojrzałych moreli

kruszonka:

50 g masła

½ szklanki mąki

¼ szklanki ksylitolu

masło do wysmarowania foremki

[/przepis]

  1. Foremkę do babeczek wysmarować masłem.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  3. Do blendera wlać mleko, wbić jajka, wsypać płatki, proszek i sodę oraz dodać obrane banany.
  4. Składniki zmiksować. Być może na początku trzeba będzie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką. Masa bo zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl.
  5. Przelać ją do foremek.
  6. Morele pokroić w kostkę, ułożyć na wierzchu.
  7. Masło na kruszonkę roztopić. Zdjąć z ognia, wymieszać z mąką i ksylitolem.
  8. Powstałą kruszonką posypać babeczki.
  9. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
  10. Gdy babeczki lekko przestygną, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Smacznego!

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_03

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_05

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_04

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_07

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja mam problem bo także używam ksylitolu ale kruszonka z nim nie wychodzi taka „krucha” :(
No i właśnie ksylitol mam na „wykończeniu” – ma ktoś sprawdzony w przyzwoitej cenie? (ten z kory brzozy a nie z ChRL ;) )