Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Babeczki owsiane bez cukru.

Ten przepis zasługuje na nagrodę specjalną! Jest niebywale prosty, zdrowy i smaczny, w dodatku można go modyfikować na wiele sposobów. Czy uwierzycie, że przygotowanie ogranicza się do zmiksowania w blenderze kilku składników, co zajmuje dosłownie 2 minuty. Potem masa ląduje w wysmarowanych masłem foremkach, a następnie w piekarniku. W dodatku babeczki nie zawierają mąki, tylko płatki owsiane, a ich delikatna słodycz pochodzi z dojrzałych bananów. Miłej zabawy!

babeczki-owsiane-bez-cukru_4

babeczki-owsiane-bez-cukru

Bezcukrowe babeczki owsiano-bananowe

[przepis]

Z podanych składników wychodzi 12 babeczek

(pomysł pochodzi z tej strony)

280 g patków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 łyżka przyprawy piernikowej

300 g jogurtu naturalnego

2 jajka

2 dojrzałe banany

dodatkowo:

12 kostek gorzkiej czekolady

masło do wysmarowania foremki

[/przepis]

  1. Foremkę do babeczek wysmarować masłem.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  3. Do blendera wlać jogurt, dodać jajka i obrane ze skóry banany.
  4. Następnie dodać suche składniki, czyli: płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową.
  5. Całość zmiksować. Być może na początku trzeba będzie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką. Masa bo zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl.
  6. Przelać masę do foremek. Do naszych babeczek włożyliśmy po kostce czarnej czekolady.
  7. Wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
  8. Gdy babeczki lekko przestygną, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Smacznego!

babeczki-owsiane-bez-cukru_2

babeczki-owsiane-bez-cukru_3

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

są fantastyczne!! uwielbiam wszelkie owsiane wypieki, a te babeczki nie mogą się u mnie nie znaleźć :) proste w wykonaniu, pełne zdrowia a do tego pewnie przepyszne :)

Niestety, mimo najlepszych chęci i doświadczenia w pieczeniu najróżniejszych babeczek – te nie wyszły. Przywarły do papilotek, były bardzo gumowate, szkoda, bo na zdjeciu wyglądają cudnie, a w rzeczywistości wyszedł lekko podpieczony glut.

Anno, czy w przepisie wspominałam o papilotkach? Nie, te babeczki pieczemy w foremkach wysmarowanych masłem. Pozdrawiam i życzę powodzenia w kolejnych doświadczeniach kulinarnych.

Właśnie upiekłam – wyszły super :) Pomimo małych modyfikacji ;)
Miałam tylko 1 mały jogurt naturalny (150 ml), więc dodałam mleko (150ml) i babeczki też wyszły :) Dodatkowo do blendera wrzuciłam 6 daktyli, nie dawałam czekolady.
Użyłam zwykłego ręcznego blendera i jak widać też się sprawdza do babeczek :)

Upieklam je dzis rano z mleczkiem kokosowym i dodatkowym przejrzalym bananem, wyszly bardzo smaczne. Synek zjadl 3 na raz, a w domu slicznie pachnialo bananami.

upiekłam je dzisiaj identycznie tak jak są w przepisie i naprawdę musze przyznać, że babeczki w smaku po prostu są niedobre. mimo tego że dodałam cukru oraz gorzkiej czekolady ani mi ani pozostałym członkom rodziny nie smakowało. próbowałam je uratować jakoś polewą, ale niestety to nie pomogło.
pozdrawiam

Może to też kwestia nawyków żywieniowych. Nam bardzo smakują babeczki z tego przepisu, ale my też uwielbiamy babeczki z burakami bez cukru, dzieci zajadają się nimi ze smakiem, tylko babcia marudzi, że mało słodkie i, że czuć buraki :D

szaleję z tymi babeczkami…różne wariacje…zamiast banana dodaje startą marchew, wrzucam tez po śliwce suszonej, ostatnio dodałam starte migdały, wrzucam tez kawałki jabłek;
są rewelacyjne…polecam

Z pewnością wypróbuję :) Idealnie pasują do mojej diety o niskim IG, tylko banana wymienię na truskawki ;)

Babeczki są świetne, ale mam pytanie. Ile około kalorii ma jedna babeczka z kostką gorzkiej czekolady, bez dodania cukru?

Trudno mi powiedzieć. Ciasto powinno być dość rzadkie, prawie jak koktajl. Robię zawsze z tego przepisu, dokładnie tak jak opisałam i wychodzą super. A przełożyłas na kratkę do wystygnięcia?

Nie bo ciągle wydawały mi się surowe takie zbite w środku mokre po przełamaniu wkoncu zrezygnowana zostawiłam e piekarniku ze może dojdą

Do tych babeczek polecam użyć papilotek plastikowych, jak robiłam te babeczki użyłam papilotek papierowych do części masy i przywarły, część zrobiłam w plastikowych i pięknie wyszły :) (Tata i tak zjadł te w papierowych)

Chlebek bananowy

4 bardzo dojrzałe banany
1 szklanka cukru (ja daję mniej)
1 1/2 szklanki mąki (mieszam różne rodzaje)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50 g roztopionego masła lub margaryny
100 g rodzynek / orzechów / suszonej żurawiny / co kto lubi

Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. W drugiej misce widelcem rozgnieć banany, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodawaj mąkę, jajko i masło. Niedbale wymieszaj,mają zostać grudy.

Ciasto przełóż do keksówki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C Piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
Smacznego ☺

Przepisy są super,jak na razie każdy sie sprawdził :-) a jakiś przepis na babeczki dyniowe będzie? ( mam zapas musu dyniowego w zamrażarce a przepisy dostarczane przez innych blogerów jakoś mi nie wychodzą :-( ) więc jedyna nadzieja w Pani :-)

Kurcze !
A juz myślałam, że mam godzinę wolna zanim pójdę po mała do przedszkola :).
Robie !
Będzie przekąska do kokosowego mleka z Twojego przepisu !
Uwielbiam Twojego bloga !
Dziękuję :)

Jak można pisać, że słodycz babeczek to jedynie sprawka bananów, skoro w przepisie dalej podane jest, że w każdej babeczce jest kostka czekolady??? I dlaczego piszesz, że jest to przepis na genialne bezcukrowe babeczki?? Cukier zawierają banany, proszek do pieczenia, przyprawa piernikowa, nie wspominając już o czekoladzie. To, że nie wsypuje się do nich szklanki lub dwóch cukru, nie znaczy, że są bezcukrowe.

Wkurzają mnie takie komentarze. Wołem jest napisane w przepisie, że „Do NASZYCH babeczek włożyliśmy po kostce czarnej czekolady.” Co nie znaczy, że Ty też musisz ją wkładać! Tak samo wcale nie jest powiedziane, że użyty został syfny proszek czy cukrowa przyprawa piernikowa. Każdy kto ma trochę pomyślunku w głowie wie o co chodzi, ale zawsze, no ZAWSZE znajdzie się jakiś czepialski, który wypomni np. fruktozę. Eh!

Żeby nie było, że jakimś psychofanem jestem – babeczki mnie nie urzekły (dziecku smakowały, ale ona jest przyzwyczajona do łagodniejszych smaków). Mam w planach przerobić je na wersję wytrawną i wtedy powinne być dobre i dla mnie :)

Moje babeczki wyszły dokładnie tak jak wyglądają na zdjęciu. Niektórzy twierdzą, że są niesmaczne, pewnie to kwestia cukru, bo nie są słodkie, ale w tytule wyraźnie pisze, że są bez cukru. Można babeczki posypać cukrem pudrem lub zamiast gorzkiej czekolady dać mleczną albo zjeść je z konfiturą, popić kakao lub kawą zbożową i będzie lepiej dla smakoszy cukru;) Ciepłe babeczki są pyszne, a czekolada płynna!!! ;)

Moje babeczki wyszły dokładnie tak jak mają być. Niektórzy twierdzą, że są niesmaczne, pewnie to kwestia cukru, bo nie są słodkie, ale w tytule wyraźnie pisze, że są bez cukru. Można babeczki posypać cukrem pudrem lub zamiast gorzkiej czekolady dać mleczną albo zjeść je z konfiturą, popić kakao lub kawą zbożową i będzie lepiej dla smakoszy cukru;) Ciepłe babeczki są pyszne, a czekolada płynna!!! ;)

Wczoraj robiłam babeczki.Mimo,że w papilotkach to i tak wyszły pysznie :) Posmarowałam tylko papilotki troszkę masłem i nic nie przywarło :) wszystkim smakowały.Nawet dzieciaki się zajadały ❤

Babeczki są glutem niestety! Piekłam Różne bez cukru owsiane tych zjeść się nie da przykro mi wylądowały w koszu :(

Cóż Kasiu, nasze glutem nie są. Moja nastoletnia córka piecze je z sukcesem i zajadamy się nimi całą rodziną. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo pozytywnych doświadczeń kulinarnych :)

Upiekłam, właśnie zajadamy się z mężem :) są pyszne, wilgotne w środku, pachnące bananami. Zamiast czekolady wrzuciłam trochę mrozonych owoców lesnych. Pyyyyyycha! Mąż domaga się ich na jutrzejsze drugie sniadanie do pracy – tylko czy jeszcze zostaną? :D

Zrobione wczoraj i już ich nie ma :) mąż zabrał ostatnie trzy w ramach drugiego śniadania. przepyszne, wilgotne, smaczniejsze od tradycyjnych :) p.s. ja dodałam mrożone owoce lesne. na zdjeciu jeszcze przed pieczeniem. ;)

Babeczki pyszne. Ja dodałam garść rodzynek oraz po kostce czekolady. Wyszły wyśmienite. Teraz planuję upiec je na święta jako zdrowszą wersję babeczek do koszyczka. Mam ochotę na małą modyfikację, której nieco się obawiam a mianowicie myślę o dodaniu pokrojonego w drobną kostkę ananasa z puszki. Jak Pani sądzi? Warto zaryzykować? Coś z tego wyjdzie? Czy lepiej nie eksperymentować? Czytałam we wcześniejszych komentarzach, że z kawałkami jabłek się udały ale ananas jest bardziej wilgotny i stąd moje obawy.

Witam serdecznie
Mam mąke owsianą czy zamiast płatków będzie dobrze?! Jeśli tak to czy granatura pozostanie mniej wiecej ta sama?!
Z gory dziekuje i pozdrawiam Aga

Ja piekłam w metalowych foremkach lekko posmarowanych olejem roślinnym i zamiast czekolady dorzuciłam maliny- wyszło naprawdę pysznie! :)

Zrobiłam w papilotkach, nie da sie odkleic mimo dodania oleju kokosowego ;( ale jeszcze nie mam w kuwejcie foremek, nadrobie to. wrzucilam do srodka czekoladę bezcukrową a do kilku konfiture z płatków dzikiej róży. Pyyycha! Pozdrawiam! Zjadlam juz 4, ale zaraz będę kończyć partię ;D

ps. formę na babeczki spryskałam oliwą w spray’u – bez problemu je się wyjmuje i nie trzeba się bawić z papilotami ;)