Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Bardzo prosty chlebek dyniowy bez mleka i cukru.

Ten niezwykle prosty przepis na chlebek dyniowy spodoba się tym z Was, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami. Przygotowany na bazie mąki razowej orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i upieczonej wcześniej dyni. Z powodzeniem może się znaleźć w śniadaniowym pudełku naszych szkolniaków :) Jesienna pychota, kto ma ochotę na kawałek?

chlebek-dyniowy_06

chlebek-dyniowy_09

Chlebek dyniowy

[przepis]

250 g dyni

dojrzały banan

300 g mąki razowej orkiszowej

100 g płatków owsianych

50 g Ksylitolu

1 1/2 łyżeczki sody

łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej

100 ml oliwy

50 ml mleka sojowego bez cukru

2 jajka

3 łyżki dowolnego dżemu (u mnie malinowy słodzony sokiem jabłkowym)

dodatkowo: 150 g orzechów laskowych

[/przepis]

  1. Dynię pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i upiec do miękkości. Zostawić do ostygnięcia.
  2. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
  3. W misce połączyć mąkę, płatki owsiane, ksylitol, sodę i cynamon.
  4. W drugiej misce wymieszać oliwę, mleko sojowe, jajka i dżem.
  5. Banana i obraną ze skóry, ostudzoną dynię rozgnieść widelcem.
  6. Orzechy posiekać na dość grube kawałki, podprażyć na suchej patelni.
  7. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki, dodać dynię i banana, oraz 3/4 orzechów.
  8. Wymieszać metalową łyżką tak, by składniki się połączyły, ale ciasto zostało lekko grudkowate.
  9. Przelać do formy, wierzch posypać pozostałymi orzechami.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45-50. Wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy na kratkę. Smacznego :)

chlebek-dyniowy_03

chlebek-dyniowy_02

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Siedzę na facebooku, patrzę: nowy przepis!
Wszystko (prawie) mam! Zatem biegnę do kuchni i piekę :)
Brakuje mi tylko orzechów laskowych i stąd moje pytanie: lepiej dać pestki słonecznika (jeśli tak to ile) czy po prostu pominąć?
Ewentualnie mam też resztkę (25g) orzechów włoskich.

Pozdrawiam ;)

Orzechy włoskie będą super. Możesz dodać rodzynki, suszone figi, ale i pestki słonecznika też super :) Ale co ja piszę, pewnie już dawno upiekłaś :)))

Ja już mam gotowe pure z dyni, w takim razie ile go użyć do chlebka? Bo wygląda pysznie i czaję się na niego ;)