Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Bardzo prosty chleb na piwie

chleb-na-piwie_4To jest chleb, z którym możecie śmiało debiutować w swojej domowej piekarni. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie sprawi kłopotu nawet początkującym piekarzom. Rezultat zachwyca, chleb wyrazisty w smaku, o zwartym wnętrzu i chrupiącej skórce. Dobrze się kroi. Smakuje zarówno tuż po upieczeniu, jak i kilka dni później. Doskonały do przypiekania w tosterze. Chleb wzbogaciłam drobno mielonym ostropestem plamistym. Ta niepozorna roślina z rodziny astrowatych ma bardzo korzystny w pływ na wątrobę. Zawiera wiele wartościowych składników, a najważniejszą jest sylimaryna, która jest silnym przeciwutleniaczem. Ostropest działa przeciwzapalnie, stymuluje wytwarzanie nowych komórek wątroby oraz odtruwająco. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, ma działanie przeciwzakrzepowe i poprawia trawienie.  No i kwitnie od lipca do sierpnia. Na pewno spotkaliście ostropest podczas letnich spacerów.

Chleb na ciemnym piwie, z ostropestem plamistym

[przepis]

  • 200 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 375 g mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g masła
  • 150 ml ciemnego piwa
  • 250 ml wody
  • opcjonalnie 4 łyżki ostropestu plamistego

[/przepis]

  1. Do miski wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać ostropest, sól i drożdże, wymieszać.
  2. Wlać wodę do rondla, dodać miód i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać piwo.
  3. Płynne składniki wlewać stopniowo do naczynia z mąką, wyrabiając ciasto. Trwa to ok. 8-10 minut. Wyrobione gładkie i niezwykle plastyczne ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (na ok. 40 minut do godziny).
  4. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, podzielić na dwie części i uformować bochenki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, przykryć posmarowaną olejem  folią i znów zostawić do wyrośnięcia, tym razem na jakieś 30 minut.
  5. Bochenki naciąć ostrym nożem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 30 minut.

chleb-na-piwie

chleb-na-piwie_5

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *