Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Bardzo prosta tarta czekoladowa bez pieczenia!

 tarta bez pieczenia

ciasto bez pieczenia

ciasto bez pieczenia_2

Przepis na tartę czekoladową bez pieczenia jest tak prosty, a efekt tak pyszny, że sama jestem zaskoczona. To ciasto nie wymaga rośnięcia,, ubijania i innych skomplikowanych procedur. Najtrudniejszy moment, to oczekwianie, aż deser zastygnie w lodówce. No ale zawsze można sobie umilić czas, wylizując ubrudzone czekoladą garnki :)

Tarta czekoladowa bez pieczenia

(przepis znalazłam na tej ślicznej stronie)

[przepis]

Na ciasto:

300 g ciasteczek Oreo

100 g masła

na krem:

200 ml śmietany kremówki

200 g ciemnje czekolady

50 g masła

dekoracja:

kilka ciastek Oreo

[/przepis]

  1. Ciasteczka razem z nadzieniem zmiksować na proszek.
  2. Masło roztopić, dodać do ciasteczkowego proszku i wymieszać.
  3. Foremkę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wylepić czarną masą z ciastek. Wstawić do lodówki.
  4. W tym czasie w rondelku zagotować śmietanę, zmiejszyć ogień, dodać czekoladę i masło, podgrzewać, aż składniki się połączą.
  5. Lekko przestudzony krem wylać na zastygnięty spód i wstawić do lodówki.
  6. Zostawić do zastygnięcia – przynajmniej 2 godziny. Tartę wyjęłam z foremki bez problemu, spód się nie kruszy, kroi się bardzo łatwo. Smacznego!

czekoladowa tarta

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wow, wygląda genialnie po prostu! Chętnie bym zjadła choć kawałeczek, wygląda tak aksamitnie i pysznie.
Pozdrówki Beatko:*

Śmietanę trzeba zagotować aż do wykipienia? Czekoladę wrzucamy tam w kostkach?
Jestem ciastowym laikiem a nie chcę zepsuć :)

Ja nie miałam żadnego problemu, ale też nie zagotowywałam śmietanki aż do wrzenia. Poczekałam do zagotowania, aż na brzegach pojawią się delikatne bąbelki i wrzuciłam czekoladę i masło. Zmniejszyłam ogień i ciągle mieszałam. Po jakichś 3-5 minutach wszystko pięknie się połączyło :)

Zrobiłam ostatnio na urodziny mojego chłopaka jako tort…. zniknął w 3 min. Dobrze, że udało mi się porwać kawałeczek bo bym nawet nie wiedziała jakie cudo zrobiłam hahah :) pyszne i mega proste:)

Robię regularnie, jednak zmodyfikowałam nieco: spód, po lekkim zastygnięciu, przed nałożeniem masy, smaruję warstwą kwaśnej konfitury, najchętniej z czarnej porzeczki. Bardzo fajnie łamie tę czekoladę. Na wierzch zamiast ciastek oreo ( ja robię tak w ogóle z Neo z Lidla), daje borówki, poziomki, listki mięty czy co tam mam w ogrodzie. Czasem na wierzch bita śmietana. Ciasto roku :)

Aniu, genialny patent z tą kwaskową konfiturą :) Ten przepis jest genialny w swojej prostocie, a moja środkowa córka zawsze mnie o nie prosi na urodziny, zamiast tortu :)

Proszę:
Deser z kaszą manną
1 litr mleka
1 szklanka cukru (200g)
3 łyżki kakao
1 szklanka kaszy manny
1 kostka masła (dałam 250g)
herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220g)
Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuje, dodać mleko z kaszą, szybko mieszając. Gotować przez ok. 3- 4min. (Całość zgęstnieje). Garnek ściągnąć z pieca.
Połowę herbatników rozłożyć w formy (Liczba herbatników zależy od wielkości formy). Wylać gorącą masę, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, kolejno wstawić do lodówki.

Rafaello na krakersach:

około 560g krakersów
300g wiórków kokosowych
200g migdałów w płatkach
1 litr mleka
1 ½ szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
5 łyżeczek cukru waniliowego
375g margaryny (1 ½ kostki)
6 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki wódki (można pominąć)
2 łyżki masła

Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200g wiórków kokosowych i 200g migdałów.
Na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze ma być masa budyniowa.
Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
Ciasto wstawić na noc do lodówki.

3 Bit:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami.
Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Na pewno wypróbuję ten przepis, zreszrą jak wiele innych z Lawendowego domu:)
Polecam również serniczek czekoladowo-orzechowy od Nigelli
250g herbatników digestive
75g niesolonego masła
400g butelki
100g posiekanych orzechów laskowych
500g gładkiego mielonego twarogu
60g cukru pudru

Na tortownicę 22lub 23 cm
Herbatniki z łyżką butelki i masłem w malakserze zmiksować, dodać 25g prazonych orzechów laskowych i zmiksować na piaskową masę. Ugniesc ja na spodzie tortownicy. Wstawić do lodówki. Następnie utrzeć twaróg z cukrem pudrem, dodać Nutelle i dalej ucierać. Przełożyć masę na spód z ciasteczek, wygładzić, posypać posiekanymi orzeszkami i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.