Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Bardzo łatwy torcik podwójnie czekoladowy

torcik czekoladowy_2

Ciasto lekko ciągnące w środku i chrupiące na wierzchu, o smaku przypominającym gorzką czekoladę, do tego gładki krem z białą czekoladą i masa owoców, która przełamuje tą czekoladową dominację. Zrobiłam maleńki i bardzo wysoki torcik, ale równe dobrze można upiec dwa większe blaty. Polecam i życzę smaczngo!

torcik czekoladowy

Torcik podwójnie czekoladowy

Blaty:

6 białek

250 g cukru pudru

100 g kakao

1 łyżeczka octu winnego

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Krem:

150 g białej czekolady

150 ml śmietany 30 %

200 g serka marscapone

Do dekoracji:

Owoce jagodowe, u mnie borówki, jagody i jeżyny

Na papierze do pieczenia narysować 4 kółka o średnicy 12 cm. Położyć papier na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier, a następnie kakao, ocet i mąkę. Wymieszać całość delikatnie szpatułką i rozsmarować na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, pięc 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 30 minut. Zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Ubić śmietanę z serkiem, dodając stopniowo czekoladę. Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Gotowym kremem i owocami przełożyć blaty, udekorować wierzch tortu pozostałymi owocami. Żeby owoce nie spadały zastosowałam nastpującą sztuczkę. Posmarowałam środek górnej warstwy kremem, ułożyłam płasko owoce, następne smarowałam odrobiną kremu i doklejałam, formując owocową piramidkę.

torcik czekoladowy_9

torcik czekoladowy_3

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *