Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Pierogi z poziomkami

Jeśli chcesz poczuć na języku smak lata, wakacji, rozgrzanego słońcem lasu, to musisz, po prostu musisz zrobić sobie przynajmniej raz pierogi z poziomkami. Najlepiej z takimi zbieranymi własnoręcznie, wśród leśnych traw i pokrzyw, w towarzystwie chmary kąsających jak wściekłe komarów. Maleńkie poziomki pachną intensywnie. To woń, która łączy w sobie najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Pierogi z poziomkami

[przepis]

Z podanych proporcji wychodzi ok. 25 pierogów

1 ½ szklanki mąki

½ szklanki wrzątku

1/4 łyżeczki soli

  1. 300 g poziomek

opcjonalnie cukier

dodatkowo sól i olej do wody

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę i sól.
  2. Zagotować wodę i wlać do suchych składników.
  3. Wymieszać z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrobić łyżką (uwaga, na początku ciasto jest gorące), a następnie ręcznie, aż składniki się połączą.
  4. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  5. W tym czasie przygotować poziomki. Umyć je i dokładnie odsączyć na sitku.
  6. Po pół godzinie ciasto rozłożyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
  7. Wycinać z niego kółka, nakładać poziomki.
  8. Dodać pół łyżeczki cukru i dokładnie sklejać brzegi pierogów.
  9. Gotowe układać na stolnicy.
  10. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.
  11. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu.
  12. Podawać ze śmietaną z cukrem. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *