Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Jajecznica z pieczoną papryką na sposób bałkański. Szybka kuchnia.

Jajecznica z pieczoną papryką, z dodatkiem owczego lub koziego sera to doskonały sposób na błyskawiczny posiłek, gdy brak czasu, a człowiekowi burczy w brzuchu. Podobną jajecznicę jada się na Bałkanach, można do niej też dodać pokrojone w cząstki pomidory i trochę cebuli.

Jak przygotować pieczoną paprykę.

Strąki papryki opiekam w piekarniku ze wszystkich stron do momentu, aż skórka będzie czarna. Upieczoną paprykę należy włożyć do miski lub garnka, przykryć i zostawić do wystygnięcia. Taką paprykę trzymam w lodówce i wykorzystuję właśnie do jajecznicy. Doskonale pasuje też do tostów, można z niej zrobić pastę na kanapki lub dodać do ugotowanego makaronu. Do doskonały, bardzo wyrazisty dodatek do wielu dań, który nawet z jajecznicy zrobi danie wyjątkowe. Oczywiście przed podaniem paprykę należy obrać ze skórki i pozbawić nasion.

Jajecznica z pieczoną papryką na sposób bałkański.

[przepis]

2 strąki upieczonej papryki

4 jajka

łyżka oleju

100 g sera koziego

sól

pieprz

dymka

[/przepis]

  1. Paprykę obrać ze skórki, pozbawić nasion, pokroić w paski.
  2. Rozgrzać olej.
  3. Jajka wbić do miski, lekko rozbić, dodać sól i pieprz.
  4. Wylać na rozgrzany olej.
  5. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  6. Pod koniec dodać paprykę i pokruszony ser.
  7. Gdy ser będzie ciepły, zdjąć patelnię z ognia, przełożyć na talerze, posypać pokrojoną dymką i podawać od razu.

jajecznica-z-pieczona-papryka_01

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwielbiam paprykę pod każda postacią, a pieczoną chyba najbardziej.
A ten kozi ser to ma być taki twardy, słony typy feta, czy raczej kozi twarożek?