Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Placki z cukinii z fetą

Placki z cukinii z fetą to absolutny klasyk letniego menu. Są zniewalajaco pyszne. Najlepiej smakują prosto z patelni, jeszcze gorące. Podczas przygotowywania ciasta trzeba nieco wyczucia przy dodawaniu mąki. Jej ilość zależy od cukinii. Jeśli jest wodnista, dobrze by było odcisnąć ją wcześniej z nadmiaru soku. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki. Te placki nie lubią ostrego smażenia. Zmniejsz moc kuchenki i cierpliwie pozwól, by dobrze się wysmażyły z obu stron na piękny złoty kolor. Można je jeść solo, można podać z jogurtem greckim, można też do jogurtu dodać startego na tarce ogórka i trochę czosnku. Świetnie będą też smakowały z sosem ze świeżych pomidorów.

placki-z-cukinii-i-feta-przepis_01

placki-z-cukinii-i-feta-przepis_03

 

Placki z cukinii z fetą

[przepis]

500g cukinii

duża cebula

2 ząbki czosnku
4 jajka
ok. 100 g mąki

200 g fety

sól
olej do smażenia

[/przepis]

  1. Cukinię umyć, pozostawić nieobraną.
  2. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę i czosnek również zetrzeć, dodać do cukinii.
  4. Do warzyw wbić jajka, dodać mąkę i sól.
  5. Fetę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  6. Patelnię dobrze rozgrzać.
  7. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Smacznego :)

placki-z-cukinii-i-feta-przepis_04

 

placki-z-cukinii-i-feta-przepis_02

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Z feta nigdy nie robiłam ale spróbuję. Zamiast fety daję koperek pozostałe składniki takie same. Placki z cukinii uwielbia cała moja rodzina, koleżanki i koledzy z pracy biją się o nie. Często do placuszkow robię sos czosnkowy na jogurcie.