Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

Kebabczeta – bułgarski klasyk

Sezon grillowy powoli się zaczyna. Potrawy przygotowane w plenerze nabierają wyjątkowego smaku, ale o tym nie muszę Was przecież przekonywać. Kebabczeta to bułgarski klasyk. Przepisów jest wiele, na pewno znajdą się osoby, które przygotowują tę potrawę nieco inaczej. Ja podaję nasz ulubiony sposób i życzę nam wszystkim przede wszystkim pięknej pogody!

kebabczeta

Kebabczeta
700 g mielonej cielęciny
300 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2  wody
1 łyżeczka zmielonego pieprzu

można dodać natkę pietruszki
Kwinek rozetrzeć w moździerzu z solą i pieprzem. Cały czas wyrabiając dłonią, dolewać wodę. Zostawić mięso w chłodnym miejscu na min. 1 godzinę. Następnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Formować kebabczeta (powinny mieć podłużny kształt). Tradycyjnie robi się to jedną dłonią, pozostawiając na miesie odciśnięty kształt palców.

kebabczeta_2

 

kebabczeta_3

Kłaść na rozgrzany grill i opiekać z obu stron po ok. 4-5 minut. Podawać z sałatką z pieczonej papryki, na którą przepis znajdziecie tu. Polecam też pyszną pastę z bakłażana, bo jak ma być po bułgarsku, to bez tego się nie obejdzie. Przepis tu. Smacznego!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *